به گزارش راه شلمچه، در ایتدای این نشست، سخنگوی شورای نگهبان فرارسیدن سالگرد شهادت آیتالله رئیسی و همراهانش را تسلیت گفت و بیان داشت: یاد و خاطره شهدای خدمت شهیدان آیتالله رئیسی، دکتر امیرعبداللهیان، آیتالله آلهاشم، دکتر رحمتی و سایر شهدای پرواز اردیبهشت را گرامی میداریم و از خداوند متعال برای این عزیزان علو درجات خواستاریم.
طحاننظیف سپس اظهار کرد: امروز گزارشی از نتیجه بررسی ۱۱ طرح و لایحه ارسالی از سوی مجلس شورای اسلامی و ۱۷ استعلام صورت گرفته از سوی دیوان عدالت اداری در جلسات فقهای شورای نگهبان بیان میکنم.
سخنگوی شورای نگهبان ابتدا درباره لایحه «استفساریه جزء (۱۳) بند «ب» ماده (۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده» اعلام کرد: این مصوبه مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد. براساس این استفساریه صدور بارنامه شرکتها و موسسات حمل و نقل مشمول خدمات حمل و نقل موضوع جزء (۱۳) بند «ب» ماده (۹) قانون مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود و بدین ترتیب از معافیت جزء مذکور برخوردار خواهد شد.
وی در ادامه از تایید لایحه «سند الحاقی (پروتکل) ارزیابی اثرات زیستمحیطی فرامرزی الحاقی به معاهده (کنوانسیون) چهارچوب حفاظت از محیطزیست دریایی دریای خزر» خبر داد و گفت: با بررسیهایی که در شورای نگهبان داشتیم، این مصوبه مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
بخش دوم این نشست پاسخ به سوالات خبرنگاران بود.
در این نشست، سوال خبرنگاران به این شرح بود:
نورمحمدیان خبرنگار خبرگزاری ایسنا در خصوص بررسی طرحی برای برگزاری همزمان انتخاباتهای مجلس شورای اسلامی و ریاستجمهوری در سال ۱۴۰۷ سوال پرسید که طحاننظیف پاسخ داد: هنوز برای پرداختن به این موضوعات زود است و در آن مقطع این موضوع قابل بررسی است.
سوال علیدادی خبرنگار خبرگزاری مهر درباره طرح ادعاهایی در مورد نمایندگان مجلس از سوی یک نماینده فعلی و یک نماینده سابق بود که طحننظیف پاسخ داد: تشخیص این موضوعات در صلاحیت نهادهای دیگری غیر از شورای نگهبان است. نسبت به نمایندگان فعلی ابتدا باید هیات نظارت بر رفتار نمایندگان بررسی انجام دهد و نسبت به سایر افراد نیز دستگاه قضایی ورود پیدا خواهد کرد.
وی تاکید کرد: اگر از سوی دستگاه قضایی موضوعی ثابت و حکمی صادر شود، در بررسی صلاحیتها توسط شورای نگهبان لحاظ خواهد شد.
میرزاآقایی خبرنگار راه دانا درباره قانون شفافیت قوایسهگانه و اجرای آن پرسید که سخنگوی شورای نگهبان پاسخ داد: وظایف شورای نگهبان براساس قانون اساسی مشخص است. شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس شورای اسلامی از نظر شرعی و قانون اساسی اظهارنظر میکند.
وی خاطرنشان کرد: دستگاههای دیگری که در قانون نام برده شده، نظارت بر حُسن اجرای قوانین را برعهده دارند؛ لذا نظارت بر اجرای قوانین برعهده این شورا نیست. نسبت به قانون شفافیت نیز در ماده آخر آن، ضمانت اجراهایی مشخص شده است.
طحاننظیف در پاسخ به سوال لاری خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) درباره بازنگری در تفسیر عنوان رجل سیاسی برای نامزدهای ریاستجمهوری اظهار کرد: اخیراً صحبتی در این باره نداشتیم. مبنای ما در شورای نگهبان مصوبهای است با عنوان «تعاریف، معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی، مدیر و مدبر بودن نامزدهای ریاستجمهوری»؛ البته این مصوبه علاوه بر اصل ۱۱۵ قانون اساسی است که موضوعش شرایط ریاستجمهوری است.
وی ادامه داد: مصوبهای که اشاره شد، آخرین اصلاحاتش مربوط به سال ۱۴۰۰ است. قبلاً به تفصیل درباره آن صحبت کردهایم و اطلاعرسانی شده است. در این مصوبه تفاوتی میان زنان و مردان ذکر نشده است.
رضازاده خبرنگار خبرگزاری برنا درباره لایحه تغییر واحد پول ملی (حذف ۴ صفر) مطرح شد که دکتر طحاننظیف عنوان کرد: این مصوبه مربوط به سال ۱۳۹۹ است. شورای نگهبان نسبت به اساس آن لایحه ایرادی نداشت. صرفاً نسبت به یکی از مواد آن ابهاماتی داشت. اما مصوبه پس از بازگشت به مجلس، اصلاحی در آن صورت نگرفت و عملاً مسکوت ماند. (مجلس میتواند یک مصوبه را مسکوت نگه دارد) اگر مجلس اصلاحاتی در جهت رفع ابهامات شورای نگهبان انجام دهد، ما مجدد آن را بررسی و نظرمان را اعلام خواهیم کرد.
طحاننظیف در پاسخ به سوال دنیادیده خبرنگار خبرگزاری دانشجو در رابطه با کاهش دفاتر شورای نگهبان نیز ابراز داشت: پس از برگزاری انتخابات اخیر و با توسعه فناوریهای نوین، در راستای چابکسازی و کارآمدسازی دفاتر، ساختار دفاتر شورای نگهبان مورد بازبینی قرار گرفت. بدین ترتیب که دفاتر فرعی حوزههای انتخابیه حذف شد و تعداد دفاتر شورای نگهبان در استانها و شهرستانها کاهش پیدا کرد و به اندازه تعداد حوزههای انتخابیه شد.
آرامی خبرنگار خبرگزاری پانا در رابطه با طرح اصلاح موادی از قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی و برخی احکام راجع به مهریه سوال پرسید که سخنگو گفت: ما در جلسات اولیه بررسی طرحها و لوایح در کمیسیونهای تخصصی مجلس حضور نداریم؛ چراکه معتقدیم مجلس باید آزادانه و مستقل نسبت به طرحها و لوایح بررسیهایی داشته باشد و فرآیند تصویب مصوبه را طی کند.
میرزایی خبرگزاری دفاع مقدس درباره طرح اعطای فوقالعاده خاص به کارکنان دستگاههای اجرایی کشور پرسید که سخنگوی شورای نگهبان گفت: این مصوبه در مجلس تصویب شده است، اما ما در شورای نگهبان هنوز آن را بررسی نکردهایم. نتیجه را پس از بررسی اعلام خواهیم کرد.
بهشتی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره برگزاری همزمان انتخاباتهای مجلس و ریاستجمهوری، درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفتهبازی سوال کرد که سخنگو اینگونه جواب داد: این مصوبه را دریافت کردیم و در حال بررسی آن هستیم. چون اصلاحاتش متعدد است، برخی از اصلاحات بررسی شده و برخی هنوز بررسی نشده است. به محض اتمام بررسی، نتیجه را اعلام خواهیم کرد.
سوال عالم پناه خبرنگار خبرگزاری ایلنا در خصوص پذیرش مشروط پالرمو در مجمع تشخیص مصحلت نظام و امکان بازگشت آن به مجلس و بررسی مجدد بود که طحان نظیف گفت: همان گونه که قبلا هم گفته شده باتوجه به اینکه این موضوع یک بار در مجلس به تصویب رسیده و شورای نگهبان نسبت به آن اظهارنظر کرده و موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شده است، تصمیمگیری نهایی با مجمع تشخیص مصلحت نظام است.