به گزارش سازمان فضائی ایران، ماهواره تحقیقاتی و مخابراتی ناهید ۲ صبح دیروز جمعه سوم مرداد، به سفارش سازمان فضائی ایران و با همکاری پژوهشگاه فضائی با پرتابگر سایوز روسیه به فضا رفت و با موفقیت در مدار 500 کیلومتری زمین قرار گرفت.
این پرتاب که پس از چند نوبت تأخیر انجام شد بخشی از یک مأموریت چندماهوارهای بود که شامل ماهوارههای یونیسفر ام -۳، ام -۴ روسیه و ۱۸ ماهواره دیگر از کشورهای مختلف از جمله ایران بود.
ماهواره ناهید ۲ یک ماهواره تحقیقاتی و مخابراتی است که به سفارش سازمان فضائی ایران و توسط محققین پژوهشگاه فضائی ایران ساخته شده است. ساخت و پرتاب این ماهواره حدوداً ۱۱۰ کیلوگرمی یکی از مهمترین گامهای صنعت فضائی ایران برای ارتباطات ماهوارهای، ایجاد منظومههای ماهوارهای مخابراتی ارتفاع پایین (LEO) و ماهوارههای مخابراتی ارتفاع بالا (GEO) است.
همچنین سازمان فضائی ایران اعلام کرد: نخستین دادههای تلهمتری ماهواره ناهید۲ در ایستگاه زمینی کنترل ماموریت ماهواره سازمان فضائی ایران دریافت شد.دادههای تله متری ماهواره ناهید ۲ نشان از سلامت این ماهواره و عملکرد صحیح زیرسیستم تامین و توزیع توان آن دارد.
ناهید 3 در دست ساخت
حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضائی ایران درباره پرتاب موفقیتآمیز ماهواره ناهید ۲ و ویژگیهای این نوع ماهواره مخابراتی اظهار داشت: این ماهواره در مسیر توسعه فناوریهای ارتباطاتی فضاپایه و ماهوارههای مخابراتی کشور به صورت بومی طراحی و ساخته شده و اولین ماهوارهای است که از این خانواده در مدار قرار گرفته است.
وی افزود: بناست که در گام نخست با تستها و آزمونهای مختلفی که در بخشهای مختلف ماهواره انجام میشود فرآیند طراحی و ساخت زیرسیستمها به دقت ارزیابی شود و در ادامه مسیر توسعه برنامه فضائی ایران برای ماهوارههای مخابراتی برای رسیدن به ماهوارههای ارتفاع بالا (ژئو) طی طریق خواهد
شد. رئیس سازمان فضائی ایران با بیان اینکه نمونه بعدی ماهواره ناهید ۲ ساخته شده که به زودی توسط پرتابگر داخلی پرتاب میشود، اظهار داشت: نمونه بعدی و نسل بعدی این ماهواره که ناهید ۳ است با قابلیتهای بالاتر در مراحل طراحی و ساخت قرار دارد و انشاءالله با پرتابگر داخلی در مدار زمین قرار میگیرد.
امکان ارتباطاتی باند پهن برای ایران
سالاریه خبر داد: ناهید ۲ برای اولینبار ارتباطات در باند فرکانسی KU که امکان دادن ارتباطات پهن باند را برای کشور فراهم میکند، ایجاد میکند؛ ضمن اینکه این برای نخستینبار است که این تکنولوژی در کشور ایران ساخته میشود و در مدار عملیاتی تست میشود. وی تصریح کرد: برای رسیدن به ماهوارههای عملیاتی مخابراتی چه در قالب منظومههای ماهوارهای و چه در قالب ماهوارههایی که در مدار ژئو (ارتفاع بالا) قرار میگیرند، رسیدن به تکنولوژی در باند ارتباطی KU و KA برای کشور بسیار ضروری است.
رئیس سازمان فضائی ایران افزود: البته این تکنولوژی در کشور ایران وجود داشته اما به صورت مداری و عملیاتی فضائی هیچگاه تست نشده بود که با ناهید ۲ این کار انجام میشود.
سالاریه با تاکید بر اینکه قرار است در این ماهواره تکنولوژیهای دیگری هم توسعه یابد و به نوعی تکامل کند، کنترل وضعیت سه محوره، سیستم توزیع توان و سیستمهای مربوط به کنترل دما و سایر زیرسیستمهایی که در ماهوارهها تست میشود را از جمله این موارد برشمرد که در نسلهای جدیدتر و فناوریهای جدیدتری این نسل از ماهوارههای ایرانی پیشبینی شده است.
تست سلامت ماهواره در مدار
وی متذکر شد: ناهید ۲ از نظر قابلیت، پتانسیل و به کارگیری نسبت به ماهوارههای گذشته رشد پیدا کرده است؛ ما سایر تکنولوژیهای مربوط به مخابرات و ارتباطات فضاپایه را هم در این ماهواره داریم و نمونه ارتقایافته برقراری ارتباط در باندهای مختلف که در ماهوارههای دیگر هم وجود داشت، در این ماهواره به کار گرفته شده است.
رئیس سازمان فضائی ایران، تکنولوژی مرکزی و اصلی و محوری این ماهواره را به کارگیری ارتباطات و تست ارتباطات در باند KU عنوان کرد و افزود: اکنون فرآیند تزریق مداری ماهواره نیز انجام شده است و در ردههایی که ماهواره از ایران عبور میکند بنا داریم گام به گام سیگنالهای سلامت ماهواره را دریافت کنیم و ارتباط دوطرفه با ماهواره برقرار شود.
سالاریه تاکید کرد: فرآیند راهاندازی ماهواره فرآیند مفصل و دقیقی است که باید طی شود. در ساعات اولیه که ماهواره وارد فضای ایران شد ابتدا سلامت ماهواره و تست زیرسیستمها صورت گرفت و در روزهای آینده هم تستهای دیگر برای کنترل وضعیت انجام میشود. او افزود: سازمان فضائی ایران به صورت روزانه و هفتگی ارتباطات صورت گرفته با ماهواره ناهید ۲ را رصد و ارزیابی کرده و اطلاعیههای فنی و دقیق را در اختیار علاقهمندان علوم فضائی و مردم قرار خواهد داد.