به گزارش راه شلمچه، ماجرای حمله آمریکا به طبس در حقیقت از روز 13 آبان 1358، آغاز شد. زمانی که «دانشجویان مسلمان پیرو خط امام» به سفارت آمریکا در تهران حمله کرده و 53 آمریکایی را به گروگان گرفتند.
در پی ناکامی دولت ایالات متحده آمریکا در اعمال فشار سیاسی و اقتصادی برای آزادی گروگانهای آمریکایی، جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت آمریکا، دستور انجام عملیات آزادسازی را صادر کرد.
این عملیات ۶ هواپیما و ۸ بالگرد آمریکایی برای آزادی ۵۳ گروگان در تهران وارد حریم هوایی ایران میشوند، در حین این عملیات ۳ بالگرد دچار نقص فنی شده و در نهایت عملیات با کشته شدن ۸ نفر به علت وقوع طوفان شن در منطقه طبس و برخورد یک هواپیمای سی-۱۳۰ و یک بالگرد سیاچ-۵۳ با یکدیگر کشته میشوند و ۵ بالگرد هم روی زمین باقی میماند و بقیه نیروها با ۵ هواپیما خود را به ناو هواپیمابر نیمیتز میرسانند و عملیات بهطور کامل شکست میخورد.
روایتی از شاهد عینی حادثه
«احمد حبیبی» از شاهدان عینی حادثه در روز بعد از واقعه گفت: در 1359 در سپاه طبس مشغول به خدمت بودم که در چهارم اردیبشهت ماه همان سال، از طریق پاسگاه «رباط خان» خبر حمله قاچاقچیان در مسیر راه به یک اتوبوس مسافربری و تانکر سوخت را شنیدم.
وی که بنا به گفته خودش یک ساعت بعد از وقوع حادثه در آن صحرا حضور مییابد، افزود: پنج فروند هلیکوپتر غول پیکر استتار شده در دو طرف جاده نشسته و هشت جنازه از مزدوران آمریکایی در داخل هلیکوپتر در حال سوختن بودند.
وی با بیان اینکه بوی تعفن آوری فضای آرام و پاک صحرا را فرا گرفته بود، گفت: بعد از تحقیق متوجه شدم که 18 فروند هلیکوپتر و یک هواپیمای c130 از آمریکا به بهانه آزاد کردن گروگان مخفیانه قصد ورود به ایران را داشتهاند.
حبیبی با بیان اینکه آمریکا از دستگاهی که در داخل یکی از این هلیکوپترها قرار داشت متوجه حضور ما شده بود، افزود: بدین وسیله نیروهای سرکرده و نفوذی وی با استفاده از دو هواپیمای فانتوم تیراندازی کرده و ما را به صورت هشداری از محل اندکی دور کردند.
راوی حادثه طبس با بیان اینکه بعد از گذشت نیم ساعت چند نفر از سپاه یزد به فرماندهی «محمد منتظر قائم» آمدند، افزود: محمد به طرف هلیکوپتر رفت و هنوز چیزی نگذشته بود که دو فروند هواپیمای فانتوم با فاصله صد متر تیر اندازی کرده و انفجار عظیمی رخ داد.
وی با بیان اینکه قرار بر این بود که من و محمد برای برداشتن اسناد به داخل هلیکوپتر آمریکایی برویم و مابقی هم از محل فاصله بگیرند، افزود: محمد در حال پایین آمدن از پلههای هلیکوپتر بود که در انفجار به شهادت رسید.
حبیبی خواستار توجه به این حادثه عظیم شد و تاکید کرد: حادثه طبس سند انقلاب بوده و باید با یادآوری این اتفاق، این سند را در برابر توطئههای آمریکا حفظ کنیم.
جمعه سیاه آمریکاییها
اخوان صفار، مسئول تیم اعزامی به منطقه صحرای طبس در سال 59 نیز گفته است: بر اساس برنامهریزی ای که شده بود آمریکایها قصد داشتند با 130 کماندوی مجهز و با به کارگیری 6 فروند هواپیمای سی 130و تعدادی هلیکوپتر که از روی ناو آمریکا در خلیج فارس پرواز کردند، از فرصت پیش آمده برای نشان دادن اقتدار خود استفاده کنند.
وی افزود: هنوز اذان صبح جمعه را نگفته بودند که با ماشین به محل صحرای طبس رفتم چراکه خبر رسیده بود که آمریکاییهای نیرو پیاده کرده و به طبس میآیند.
اخوان صفار با اشاره به جزئیات عملیات پنجه عقاب و شکست آمریکا بیان کرد: این عملیات از یک طرح و نقشه بسیار دقیق و کاملاً حساب شده برخوردار بود که ماهها نخبگان نظامی آمریکا روی آن نقشه کار کرده بودند.
شنهای طبس، شنهایی ماندگار در تاریخ اند، شنهایی که ماموریت و رسالتی از جانب خداوند داشتند تا استکباری را سرنگون و خیانتی را برملا کنند.