به گزارش راه شلمچه، قطعی گسترده و مداوم برق، عیدی دولت چهاردهم به مردم با شروع سال جدید بود. این قطعیها در ایامی که روز به روز شاهد افزایش دمای کشور هستیم، عصبانیت مردم و نارضایتی های عمومی را به همراه داشته است.
هرچند این خاموشی ها محدود به ایام گرم سال نبوده و طی یک اقدام تقریبا بی سابقه زمستان سال گذشته نیز کشور خاموشی های قابل توجهی را تجربه کرد.
نکته عجیبتر اما دستاوردسازی دولت از خاموشیها بود. رئیس جمهور و سخنگوی دولت بارها ادعا کردند این خاموشیها به دلیل جلوگیری از سوزاندن مازوت برای حفظ سلامتی مردم است که البته مدتی بعد کذب بودن این ادعا نیز ثابت شد تا جایی که رئیسجمهور از قطعیهای برق در حین سوزاندن مازوت عذرخواهی کرد.
اما مسئله زمانی جدی شد که خاموشی ها به بخش های تولیدی و صنعتی رسید، آن هم درست زمانی که رهبر انقلاب سال جدید را سال (سرمایه گذاری برای تولید) نامگذاری کردند. حال دیگر دامنه نارضایتی ها محدود به مصارف خانگی و آسیب دیدن لوازم برقی و... شهروندان نبود، بلکه خاموشی های مداوم مانعی در جهت تولید و توسعه صنایع، واحد ها و بنگاه های خرد و کلان اقتصادی شده است.
خاموشی ها امروز درحالی ادامه دارد که قطعی برق تاثیرات منفی گسترده و بسیار جدی بر بخش های تجاری و صنعتی ایران وارد میکند. از کاهش تولید و بهرهوری تا افزایش هزینه ها و افت رضایت مشتریان، آسیب فزاینده بر عوامل تولید و نظایر آن، این مشکلات میتوانند به چالش های جدی برای کسب و کار ها منجر گردد.
این قطعیها به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم بر فعالیتهای اقتصادی و بازدهی تولید تأثیرگذار است.
از دیدگاه مستقیم، کاهش دسترسی به برق بهویژه در صنایع بزرگ، موجب توقف خطوط تولید، کاهش ظرفیت تولید و در نتیجه کاهش درآمد و بهرهوری میشود. این کاهش تولید، بهویژه در بخشهایی مانند فولاد، سیمان، پتروشیمی و صنایع سنگین، که نیاز مداومی به تأمین انرژی دارند، بیشترین اثر را به جا میگذارد و باعث زیانهای مالی قابل توجهی میشود.
از منظر تأثیرات غیرمستقیم، قطع برق علاوه بر توقف فعالیتها، هزینههای جانبی دیگری را نیز بر دوش کسبوکارها میگذارد. به عنوان مثال، بسیاری از واحدهای تولیدی و خدماتی برای جلوگیری از خسارات احتمالی، به خرید و نصب ژنراتورها و منابع ذخیره انرژی روی میآورند. این تجهیزات که عموماً هزینههای بالایی دارند، علاوه بر افزایش هزینههای عملیاتی کسبوکارها، نیاز به نگهداری و تعمیرات دورهای دارند که خود هزینههای اضافی به دنبال دارد.
از هر دو منظر اما مردم بازنده قطعی برق هستند و میتوان نتیجه گرفت هر ساعت قطعی برق صنعتی، به صورت مستقیم بر سفره مردم و معیشت خانوادهها اثرگذار است.
قطعی برق همچنین اثرات اجتماعی و روانی قابل توجهی بر جامعه دارد که در نهایت به کاهش بهرهوری نیروی کار و کاهش انگیزه تولید منجر میشود. به طوری که برخی شرکتها به دلیل کاهش درآمدها درصدد قطع ارتباط با تعدادی از کارگران هستند.
در شرایطی که قطعی برق به صورت مداوم و به شکلی غیرقابل پیشبینی اعمال میشود، اعتماد سرمایهگذاران به توانایی کشور در تأمین نیازهای انرژی کاهش مییابد و این موضوع میتواند به کاهش سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی منجر شود که در بلندمدت بر رشد اقتصادی تأثیر منفی خواهد داشت.
اما با همه این ها گویا قرار نیست صدای صنایع و واحد های تولیدی توسط وزارت نیرو شنیده شود، گویا قرار است بار روانی و اجتماعی حاصل از این خاموشی های مخرب آرامش را از مردم و صاحبان صنایع بگیرد، گویا قرار است سیاست های حمایتی در جهت رشد و گسترش صنعت و تولید در کشور جای خود را به چوب لای رخ بنگاه های اقتصادی بدل کند، گویا قرار است مردم روز به روز عصبانی تر و سرمایه گذاران داخلی و خارجی روز به روز ناامیدتر شوند.
اما روز گذشته خبرهای خوبی از بهارستان به گوش رسید و جمعی از نمایندگان از نارضایتی صاحبان صنایع و رکود واحد های تولیدی سخن گفتند و جمعی از اعتماد به آقای وزیر اعلان پشیمانی میکردند.
حمیدرضا گودرزی عضو کمیسیون عمران مجلس از کلید خوردن استیضاح عباس علی آبادی وزیر نیرو با ۱۵ امضا خبر داد و به گفته او تعداد امضاها برای استیضاح وزیر نیرو در حال افزایش است.
به گزارش رجانیور، با این اوصاف انتظار میرود مجلس شورای اسلامی با استیضاح وزیر نیرو به علت سومدیریت، عدم مدیریت ناترازی ها، اخلال در روند تولید واحد های صنعتی و اقتصادی و بیبرنامگی در صدد جبران سرمایه اجتماعی و نارضایتیهای شهروندان و صاحبان صنایع تولیدی باشد.