به گزارش راه شلمچه، دکتر فواد ایزدی در گفتوگو با نامهنیوز و درباره اخذ تضمینهای لازم از آمریکا گفت: اگر هدف از مذاکره تعلیق تحریمهاست، کنگره مرجع تصمیمگیری درباره این موضوع است نه رئیسجمهور آمریکا. یعنی کنگره باید جلسه بگذارد و قانون دیگری را تصویب کند. اگر آقای ترامپ نیز بخواهد تحریمها را به صورت محدود تعلیق کند مجوز درونمتنی میخواهد، یعنی قانون اجازه چنین کاری را به او داده باشد و الا همان اتفاقی که زمان برجام افتاد، امکان تکرار ندارد.
وی افزود: بعد از برجام تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال شدند، مثلاً بانک مرکزی ایران به دلیل حمایت از برنامه هستهای تحریم شد اما بعد از تصویب قوانینی همچون کاتسا، بانک مرکزی ایران در کنار موضوع حمایت از برنامه هستهای، به اتهام حمایت از تروریزم نیز تحریم شد. حالا اگر موضوع هستهای بعد از توافق جدید پروندهاش بسته شود، همچنان بانک مرکزی ایران به اتهام حمایت از تروریزم در تحریم باقی میماند چون موارد دیگر تحریمی دارد.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی یادآور شد: مسئله اصلی امروز برای ایران امکان دستیابی به توافق نیست بلکه آن است که آیا بعد از توافق، امکان گشایش اقتصادی برای ایران فراهم میآید؟ با وضعیتی که مشاهده میکنیم گشایش اقتصادی بعد از توافق خیلی سخت است و این موضوع در جریان مذاکره باید مورد توجه قرار گیرد. وی درباره تصویب توافق در کنگره آمریکا اظهار کرد: حتی تصویب توافق در کنگره نیز سایر قوانین را تغییر نمیدهد. تغییر قوانین زمانی اتفاق میافتد که نمایندگان کنگره سایر قوانین تحریمی را نیز ملغی کنند، بنابراین نباید مانند سال 1394 موضوعات را سادهسازی کنیم چون همان زمان رئیس کل وقت بانک مرکزی نتیجه اقتصادی برجام را هیچ اعلام کرد.
این استاد دانشگاه تهران بیان کرد: حرف مفتی است که برخی میگویند «چون دولت ترامپ و جناح اکثریت کنگره از جمهوریخواه هستند، ترامپ میتوانند توافق را بهراحتی در کنگره به تصویب برساند و فقط کافی است شروطی را در توافق گنجاند که با تصویب در کنگره سایر قوانین تحریمی نیز ملغی شوند».
وی افزود: امروز نباید انتظاری را از ترامپ و دولت آمریکا داشت که نمیتوانند انجام دهند. نمایندگان دموکرات کنگره که روزی اوباما آنها را برای حمایت از برجام به خط کرد، امروز نامه اعتراضی به ویتکاف نوشتند و مخالفت خود را با توافق جدید اعلام کردند. نمایندگان جمهوریخواه کنگره نیز بیشتر تحت نفوذ اسرائیل هستند تا ترامپ، از این جهت چنین تحلیلهایی را فقط باید شنید اما باور نکرد.
ایزدی درباره ادعای پیشنهاد هزار میلیارد دلاری به آمریکا برای سرمایهگذاری در ایران، گفت: این نیز حرف مفت است. ترامپ امروز به سایر کشورها میگوید «بیایید در آمریکا سرمایهگذاری کنید»، چنین کسی چطور حاضر میشود در ایران سرمایهگذاری کند؟ بنابراین اگر ما گزینه سرمایهگذاری هزار میلیارد دلاری را روی میز مذاکره بگذاریم، طرف آمریکایی به ما میخندد. حتی اگر ترامپ بتواند تصویب لغو تحریمهای ثانویه را از کنگره بگیرد، نمیتواند مجوز لغو تحریمهای اولیه را از کنگره بگیرد.
وی افزود: کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس همپیمان آمریکا هستند، چقدر آمریکا در آن کشورها سرمایهگذاری کرده است؟ پس نباید به رویاپردازی برخی افراد کمسواد اعتنا کرد. آنچه آقای عراقچی تا به حال درباره سرمایهگذاری آمریکاییها مطرح کرده، آن است که ایران 19 راکتور هستهای میخواهد و آمریکا و سایر کشورها میتوانند در این زمینه سرمایهگذاری کند.